Nyhet

Hallå där Stiernhööksgymnasiet

Stiernhööksgymnasiet är vårt första Kvalitetsmärkta hästgymnasium och vi har ställt lite frågor till Katarina Lissolas som är inriktningsledare på häst samt trav-och hästlärare på Stiernhööksgymnasiet.
Foto: Jeanett Ruoso Walerholt

Hur många elever har ni på häst och inom varje inriktning? Hur ser det ut med nya ettor?

Vi har haft högt söktryck på de platser vi har de tre sista åren, vilket är jättekul. I årskurs 3 har vi 19 elever varav 4 trav, i årskurs 2: 21 elever, varav 7 trav. Årskurs 1 har 24 elever och 24 är maxantal elever vi kan ta emot och de har ej valt inriktning ännu.

Varför är det viktigt för er att vara kvalitetsmärkta?

Spontant säger jag att man måste våga granska sig själva och sin utbildning för att hålla hög kvalité och ligga i framkant. Det är viktigt att visa utåt att vi har bra kvalité och utbildar till det branschen eftersöker. Vi har god kontakt med branschen.

Vad är ni mest stolta med i er utbildning?

Bredden på vår utbildning, vår kvalité, att eleverna får prova på så många olika saker. De får bland annat prova på brukskörning och köra travhäst. De får också tid till mycket praktisk färdighetsträning.

 Kan du beskriva er anläggning och hur ni jobbar?

Vi har en stor anläggning med många olika faciliteter och ett fantastiskt körhus på 40x66m. Travstallet ligger på travbanan tillsammans med de övriga tränarnas stallar, vilket är en fördel för eleverna att få vara nära branschen.

Vi jobbar mycket för att eleverna ska få mycket teoretiska och praktiska färdigheter såsom att köra traktor. De har möjlighet att ta olika certifieringar och licenser som trimmerkort, terrängkort, kör/montélicens mm. Vi har hästar på stall och på lösdrift och olika sorters hästhållning.

Har ni något spännande som ni vill dela med er av?

Vi har regelbundna kvalitetskontroller på våra elever som är väldigt positiva. Det ökar elevernas självinsikt och det blir tydligt för eleverna vad de ska kunna.

Läs mer om Stiernhööksgymnasiets Hästinriktning

Läs mer om Kvalitetsmärkt Hästgymnasium

Här hittar du mer info.

Mer från Hästnäringens Yrkesnämnd
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

HYN:s organisation är uppbyggd av företrädare för arbetsmarknadens parter samt företrädare för hästnäringens organisationer. Hästnäringens Nationella Stiftelse är samarbetspartner och delfinansiär av HYN.