Arbetsbesparande åtgärder
Flera studier visar på att arbete i hästnäringen ofta är förknippat med arbetsintensivt arbete som både kan vara riskfyllt och slitsamt. Studier visar att företagens kärnvärden, kontakt med kunder, hästägare samt affärsutveckling, kunde ökas och ges bättre fokus med mer tidseffektiva arbetsrutiner och inhysningsförhållanden.
Inom Landsbygdsprogrammet har LRF Häst tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS drivit projektet Utvecklat hästföretagande för nya jobb.
Under projektperioden har ett särskilt material utformat för hästverksamheter tagits fram. Materialet ger hjälp till att leta spill i sin egen verksamhet och kan användas direkt för att göra en Slöserijakt.
Metoden är inspirerad av Lean och handlar om att göra det som är värdeskapande för kunden, att det ska vara lätt att göra rätt och att uppmana medarbetarna att uppmärksamma ”fel” för att på så vis hela tiden kunna arbeta med att förbättra verksamheten.
Hållbara hästjobb
Att jobba hållbart i alla avseenden är otroligt viktigt. Det handlar både om hållbarhet för kroppen och i det innefattas även säkerheten runt jobbet. Men jobbet ska också vara hållbart ur ett ekonomiskt perspektiv, så vi inte gör saker som kostar mer än det behöver. Räkna med att varje minut kostar minst 4 kr. Det innebär att även relativt dyra investeringar ganska fort lönar sig. Nedan har vi samlat tips från forskning och rådgivare som arbetat länge i näringen.
Utgödsling
Utgödsling kan sträcka sig från det traditionella – skottkärra och grep till system som sköts med mekanik eller maskiner. Att mocka är något vi gör varje dag och som sliter på våra kroppar, för att det ofta blir ensidigt och tungt. Den enkla och kortsiktigt billigaste åtgärden är att se till att man har en anpassad grep, en bra tvåhjulig skottkärra och ett strömedel som fungerar. Men se över större investeringar, över tid kan det vara billigare och framförallt underlätta arbetet.