Nyhet

Flyinge Hästsportgymnasium-Nytt Kvalitetsmärkt Hästgymnasium

Grattis till Flyinge Hästsportgymnasium som nu är ett Kvalitetsmärkt Hästgymnasium! Flyinge Hästsportgymnasium är det sjätte gymnasiet som blir certifierade. Åsa Thybeck, rektor på gymnasiet, berättar här i en intervju om verksamheten.
I år har Flyinge fått en liten fölunge, ett brunt sto föl e. Escanto PS.

Hur många elever har ni på häst och inom vilken inriktning?

 Idag har vi 44 st gymnasieelever på Flyinge Hästsportgymnasiet inriktning Hästskötare mot skötsel och drift av Hästsportanläggningar.

 Hur ser det ut med nya ettor?

I höst kommer 32 elever att börja åk 1.

 Varför är det viktigt för er att vara kvalitetsmärkta?

Att vara ett kvalitetsmärkt hästgymnasium betyder mycket. Utmärkelsen visar att vi har välutbildade lärare, bra skolhästar som är riktiga läromästare och att vi har god kontakt med hästnäringen genom vår APL – platser.

 Vad är ni mest stolta med i er utbildning?

 Våra elever blir duktiga hästskötare som kan sköta en hel hästsportanläggning. Vi brukar säga att på FG blir man Bäst på Häst och allt runtomkring Eleverna är ansvarsfulla och anställningsbara efter utbildningen.

 Kan du beskriva er anläggning och hur ni jobbar.

På Flyinge Hästsportgymnasium är yrkesutgången Hästskötare med inriktning skötsel och drift av hästsportanläggningar. Eleverna kan läsa högskoleförberedande kurser och även läsa ett utökat program med möjlighet att läsa Matematik 2a, Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2.

Hela utbildning är förlagd på den vackra och historiska riksanläggningen Flyinge. Här har de sina praktiska lektioner som ridning och körning vilka varvas med de teoretiska lektionerna som matematik och historia.

Flyinge Hästsportgymnasium finns ett 40 – tal hästar mesta ridhästar i olika åldrar men också körhästar. Hästarna står uppstallade på lösdrift eller på Aktive stable och eleverna sköter och tar hand om hästarna tillsammans med sin stallchef.

Alla elever gör 17 veckors arbetsplatsförlagt lärande fördelat på tre år. De kan välja att göra sin APL i Sverige eller utomlands inom EU. Skolan hjälper till att hitta en plats och alla platser är kvalitetssäkrade.

Lärarna är legitimerade och rutinerade för att eleverna ska få den bästa undervisningen i ridhuset och i klassrummet.

Efter gymnasieexamen kan eleverna arbeta som hästskötare både i Sverige och utomlands eller studera vidare på högskola eller universitet.

Har ni något spännande som ni vill dela med er av?

Flyinge Hästsportgymnasium har ett samarbete med en Naturbruksskola i Holland. Eleverna som går i åk 3 åker dit sista terminen. De besöker skolan och får vara med på olika lektioner, åka på studiebesök till olika hästsportanläggningar, rida och äta pannkaka med sina nya vänner. Eleverna från Holland var på Flyinge förra året och besökte Ridskolan Strömsholm i år. Ett lyckat samarbete tycker alla inblandade.

Läs mer om Flyinge Hästsportgymnasium

Läs mer om Kvalitetsmärkt Hästgymnasium

Mer från Hästnäringens Yrkesnämnd
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

HYN:s organisation är uppbyggd av företrädare för arbetsmarknadens parter samt företrädare för hästnäringens organisationer. Hästnäringens Nationella Stiftelse är samarbetspartner och delfinansiär av HYN.