Nyhet

Nytt Kvalitetsmärkt Hästgymnasium-Ridsportgymnasiet Strömsholm

Ridsportgymnasiet Strömsholm är det tredje gymnasiet att få certifieringen Kvalitetsmärkt Hästgymnasium. Åsa Thybeck som är rektor på skolan berättar i en intervju om verksamheten.
Foto: Lova Hallberg

Hur många elever har ni på häst och inom vilken inriktning? Hur ser det ut med nya ettor?

Inriktningen är Svensk Ridlärare 1 och är en unik utbildning som endast finns på Ridskolan Strömsholm. Ettorna kom in under högt söktryck. Alla som söker får göra ett ridprov och därefter är det betygen som avgör, vilka som kommer in.

Vi bedömer efter våra Prova på dagar att intresset är stort för vår utbildningen. Vi har totalt 91st elever fördelat på årskurs 1: 31 st, årskurs 2: 32 st och årskurs 3: 28 st.

 Varför är det viktigt för er att vara kvalitetsmärkta?

Vi ställer höga krav på oss själva och har som mål att uppnå excellence i allt vi gör. Vi har välutbildade hästar, lärare och personal. Vi är en riksanläggning som vill vara i framkant inom hästnäringen. Kvalitetsmärkningen visar att vi är på god väg.

Vi är väldigt glada och stolta över denna utmärkelse.

 Vad är ni mest stolta med i er utbildning?

Våra fantastiska hästar, våra duktiga elever och våra professionella lärare. Vår anläggning ger otroliga möjligheter och bär på en tradition i att utbilda hästar och människor.

 Kan du beskriva er anläggning och hur ni jobbar?

Gymnasiet har sina hästar i Röda stallet och har tillgång till flera ridhus, utomhusbanor och fina ridvägar. Hästarna är välutbildade läromästare som ger eleverna bästa förutsättningarna att lyckas. Våra lärare är välutbildade och goda pedagoger och arbetar för elevens bästa. Eleverna gör minst 15 veckors APL under sin utbildning, både i Sverige och utomlands. Eleverna får fina omdömen från sina APL – platser, där det framgår att de har goda hästkunskaper och ett utmärkt säkerhetstänk.

 Har ni något spännande som ni vill dela med er av?

Till sommaren tar den förste årskullen gymnasieexamen i yrkesutgången Svenska Ridlärare 1. Våra elever förbereds teoretiskt och praktiskt för att bli Svensk Ridlärare 1. Vi varvar teoretisk och praktisk kunskap på ett sådant sätt att de kommer att bli väl förberedda för att arbeta som ridlärare, med goda kunskaper runt hästens välfärd och barn- och ungdomars utveckling. Hållbarhet är ett viktigt mål för oss att utveckla på hela anläggningen, i stort som smått. Vi arbetar alltid med vår värdegrund LÄRA på olika sätt. LÄRA står för: Lika värd, Ärlig, Respekt, Ansvar.

Läs mer om Ridsportgymnasiet Strömsholm

Mer från Hästnäringens Yrkesnämnd
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

HYN:s organisation är uppbyggd av företrädare för arbetsmarknadens parter samt företrädare för hästnäringens organisationer. Hästnäringens Nationella Stiftelse är samarbetspartner och delfinansiär av HYN.