Nyhet

Hallå där Stiernhööksgymnasiet – landets första kvalitetsmärkta hästgymnasium

Våren har varit annorlunda, inte minst för landets gymnasieskolor som genomfört undervisningen på distans. På Stiernhööksgymnasiet i Rättvik fick vi tag på Katarina Lissollas som berättar mer om hur undervisningen gått för dem och hur deras upplevelse var av att bli certifierad och genomföra en revision.

Hallå där Katarina Lissollas, inriktningsledare på häst samt trav- och hästlärare på Stiernhööksgymnasiet, den första skolan att bli Kvalitetsmärkt Hästgymnasium.

Hur går det med undervisningen i dessa tider?
– Det är väldigt annorlunda då vi inte har fått haft våra elever inne som vanligt. Vi har prioriterat våra treor så att de har haft möjlighet att komma in i mindre grupper för att färdighetsträna och göra klart uppgifter och praktiska moment.

Snart är det ju sommarlov, men hur ser det ut med elevunderlaget på häst inför hösten?
-Vi har högt söktryck som det ser ut för kommande ettor och tanken är att vi ska ta in 24 st nya hästelever till hösten.

Det är ett tag sedan ni hade ert revisionsbesök av SMAK Certifiering AB för att bli Kvalitetsmärkt Hästgymnasium. Hur var det att genomföra en revision?
– Det var lärorikt att genomföra revisionen och nyttigt att få sin verksamhet och utbildning synad under lupp. Vissa saker kanske man inte jobbar med så mycket till vardags och då är det bra att checka av det genom revisionen.

Känner ni att ni fått någon hjälp i verksamheten generellt av att gå igenom regelverket både vad gäller för hästverksamhet och utbildning?
– Vi vill utvecklas och hela tiden satsa på att bli bättre så detta är ett bra sätt att hålla extra koll på vår verksamhet och utbildning så att den håller en godkänd och hög kvalité. Jobbar vi efter vad som krävs för att vara godkända så vet vi att vi har en bra grund att stå på.

Kan ni rekommendera andra skolor att göra arbetet för att bli certifierade?
– Jag kan absolut rekommendera andra skolor att satsa på att bli Kvalitetsmärkt Hästgymnasium!

Mer från Hästnäringens Yrkesnämnd
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

HYN:s organisation är uppbyggd av företrädare för arbetsmarknadens parter samt företrädare för hästnäringens organisationer. Hästnäringens Nationella Stiftelse är samarbetspartner och delfinansiär av HYN.