Nyhet

Dags att välja hästgymnasium

Snart är det dags att välja gymnasium för dig som går i nionde klass. Vill du arbeta med hästar finns det många hästgymnasium att välja på. HYN har infört en kvalitetscertifiering för hästgymnasium, Kvalitetsmärkt Hästgymnasium. Hittills har två gymnasium blivit certifierade - Stiernhööksgymnasiet i Rättvik och Vreta Utbildningscentrum utanför Linköping.
VRETA KLOSTER 20190918 Vreta utbildningscentrum. Foto Jeppe Gustafsson

Certifieringen Kvalitetsmärkt Hästgymnasium innebär att skolan blivit kontrollerad inom områdena hästhållning, arbetsmiljö, klimat och miljö samt att utbildningen kontrollerats bland annat kring lärarbehörighet, yrkesmiljö och apl-verksamhet. Skolorna har blivit granskade av det oberoende certifieringsorganet SMAK Certifiering AB.

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet

Läs mer om Vreta Utbildningscentrum. 

Mer om Kvalitetsmärkt Hästgymnasium

Certifieringen Kvalitetsmärkt Hästgymnasium lanserades i mars 2019. Här hittar du mer information vad den innebär.

Läs mer om inriktning Hästhållning

Inom naturbruksprogrammets inriktning Hästhållning kan man läsa till hästskötare inom såväl ridning som trav och körning.

Här hittar du mer information om inriktningen Hästhållning samt vilka skolor som erbjuder utbildningen.

Läs mer om inriktningen Hästhållning

Hitta ett hästgymnasium

Mitt Hästjobb

I kampanjen Mitt hästjobb ger vi dig lite mer information om vilka jobb som finns i hästnäringen och hur man kan ta sig dit. Just nu är arbetsmarknaden extra god inom travsporten där många söker medarbetare.

Mer från Hästnäringens Yrkesnämnd
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN)

HYN:s organisation är uppbyggd av företrädare för arbetsmarknadens parter samt företrädare för hästnäringens organisationer. Hästnäringens Nationella Stiftelse är samarbetspartner och delfinansiär av HYN.